В България няма регистър за заболеваемостта от рак на дебелото черво.

...
В България няма регистър за заболеваемостта от рак на дебелото черво.
Коментари Харесай

Д-р Темелков: Изграждането на COLON център за превенция на рака на дебелото черво е много добро решение

„ В България няма указател за заболеваемостта от рак на дебелото черво. Липсва задоволително и добре тествана здравна информация за това заболяване и хората значително са недобре осведомени “. Това сподели за подкаста на БНР  " В центъра на системата " младият гастроентеролог доктор Герасим Темелков от УМБАЛ „ Лозенец “. По думите му страната ни разполага с подготвени експерти, на доста места има съвременно съоръжение, само че това, което липсва, е единност и синхрон сред обособените експерти.

Д-р Темелков напомни, че ракът на дебелото черво е втората най-често срещана ракова локализация и при мъжете, и при дамите, която към този момент измества от второто място рака на белия дроб.

Това значи, че от ден на ден хора имат потребност от навременна консултация и подробен взор върху положението им и рисковите фактори за поява на колоректален карцином, сподели гастроентерологът.

Именно подобен метод е определен при основаването на Центъра за предварителна защита на рака на дебелото черво – „ COLON център “ в УМБАЛ „ Лозенец “, построен въз основата на одобрен в Германия скринингов модел.

„ Целта е да се координират случаите, да се води отчетност, статистика и да имаме база данни и указател, от който да черпим информация в бъдеще “, акцентира доктор Темелков.

Самият той е видял изгодата от скрининговата стратегия в Германия, въведена през 2006 година, с помощта на която в точния момент са открити стотици нови случаи, а през 2022 година техният брой е намалял два пъти спрямо интервала преди началото на програмата.

Д-р Темелков е безапелационен, че с помощта на въведеното колоноскопско проучване и прилаганата в същия миг полипектомия се реализира отличен предпазен резултат против рака на дебелото черво.

„ Колоноскопията се прави с щадяща техника при доста положително обезболяване и хората няма от какво да се тормозят “, безапелационен е той.

Още един актуален център отваря порти в болница „ Лозенец “. В него също ще бъде прилаган опита на водеща немска клиника в град Бохум, профилирана в лекуването на рака на панкреаса.

Нейният началник проф. Валдемар Уул наскоро бе посетител на болничното заведение и оперира двама пациенти. Той бе безапелационен, че основаването на Панкреасен център в болница „ Лозенец “ е доста значима крачка напред по пътя в битката с едно подло злокачествено заболяване, каквото е ракът на панкреаса.

Проф. Уул показа още, че усещанията му от УМБАЛ „ Лозенец “ са отлични, а главното преимущество на лечебното заведение е добре квалифицираният мултидисциплинарен екип, актуалната инсталация и организацията на работа.

„ Ние в Германия постигаме висок % от хора с 5 годишна преживяемост заради големия опит, който имаме в оперирането на огромен брой пациенти. Така се натрупа опит, което значи, че екипите би трябвало да се основават, да се поддържат и да се развиват.

За злокачествените болести, също и при рака на панкреаса, последните новости са свързани с това, че се прави предоперативна химио- или лъчетерапия, за да имаме по-добри резултати, което е обвързвано с предварителни проучвания на тумора. Това е комплексният метод, който води до по-добри резултати. Вече имаме вяра при този тип тумори, само че лекуването би трябвало да става в мултимодални центрове “, сподели проф. Уул.

Целия подкаст можете да чуете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР